Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika ferde hajitás házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
825
Ez a házim, nem tudom megcsinálni legyszi segistetek!
30(fok)-os szögben 4(gyök)3 m/s kezdő sebességgel elhajítunk egy kisméretű követ. Hol lesz 0,3s múlva, és mekkora lesz a sebessége? Milyen magasra emelkedik? Mennyi ideig repül? Mekkora távolságra esik le a kő?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, hajítás, ferdehajitas, ferde
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`v_0=4sqrt3\ m/s`
`α=30°`

Ha ferdén dobjuk, akkor lesz egy vízszintes meg egy függőlees komponense a mozgásának.

Vízszintes kezdősebesség:
`v_(v0)=v_0·cos\ α=v_0·sqrt3/2=4sqrt3·sqrt3/2\ m/s=4·3/2\ m/s=6\ m/s`
Végig ez marad a vízszintes sebesség.

Függőleges kezdősebesség:
`v_(f0)=v_0·sin\ α=v_0·1/2=4sqrt3·1/2\ m/s=2sqrt3\ m/s`
Ez csak a kezdeti sebesség függőlegese, mert a gravitáció miatt először lelassul, aztán elkezd lefelé esni.

A kő pillanatnyi sebessége az eredője a pillanatmnyi vízszintes és függőleges sebességnek.

`t="0,3"\ s` múlva a sebessége így alakul:
A vízszintes sebességkomponens marad`v_(v0)`
A függőleges sebességkomponens pedig:
`v_(f)(t)=v_(f0)-g·t`
Azért kivonás van itt, mert úgy írtam fel, hogy felfelé van a pozitív irány.
Számold ki, hogy ez mennyi 0,3 másodperckor. De még nem ez a sebesség, mert ez csak a függőleges komponens. A sebesség a két komponens vektoriális összege, aminek a nagyságát Pitagorasz tételével lehet számolni:
`v(t)=sqrt(v_(v0)+v_(f)(t))`
Számold ki `t`=0,3 sec-kor.

Hol lesz ekkor:
Vízszintesen már elrepült `v_(v0)·t` távolságra (számold ki), függőlegesen pedig ilyen magasan van:
`s=v_(f0)·t-1/2·g·t^2`
Számold ki.

Milyen magasra emelkedik?
Annyi ideig emelkedik, amíg a függőleges sebessége nulla nem lesz:
`v_(f)(t)=v_(f0)-g·t=0`
`v_(f0)=g·t`
`t=v_(f0)/g`
Ha ez megvan, akor már ki lehet számolni, hogy ekkor milyen magasan van:
`s=v_(f0)·t-1/2·g·t^2`
ezt most ezzel a `t`-vel számold ki, nem a 0,3-mal.

Mennyi ideig repül?
Az előbb kijött, hogy mennyi ideig repül felfelé. Ugyanannyi ideig fog le is esni, tehát annak a duplája a válasz.

Mekkora távolságra esik le?
Eddig a `2t` ideig repül. Eközben vízszintesen végig `v_(v0)` sebességgel megy, tehát ilyen távolra jut:
`s_"vég"=v_(v0)·2t`
Számold ki ezt is.
1