Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

VALAKI SEGITSEN S.O.S

357
Valaki leirhatja a het krajcar rovid tartalmát ...??gyrosal ..köszönöm elore ...

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Irodalom

Válaszok

1
Móricz Zsigmond: A hét krajcár

Műfaja novella, vagyis rövid terjedelmű, egyszerű cselekményű mű, valamilyen csattanós befejezéssel. Ezek itt is így vannak. Két fontos szereplője van, az anya és fia. A történetet a fiú meséli el: Anyja mosni akar, de ahhoz szappan kellene. A szappan 7 krajcárba kerül, ami nem sok pénz, nekik mégis nagy probléma. Vidáman, játékosan keresik a pénzt. A vidámsággal az anya a szegénységüket akarja kinevetni, Azt is titkolja vele, hogy beteg, nem lenne szabad dolgoznia, de kell.Kezdetben még könnyen jönnek egymás után a krajcárok. Aztán egyre nehezebben, végül a hetedik már sehogy sem kerül elő. Ekkor egy koldus toppan be és pénzért könyörög, de végül ő ad egyet. Tapintatosan a kisfiúnak adja a hetedik krajcárt, és még ő hálálkodik érte, hogy adhatott. Olyan szegények, hogy a koldusnak is megesik rajtuk a szíve.
A történet csattanóval ér véget: Összejött a hét krajcár, de szappant már nem volt értelme venni, mert közben beesteledett. A sötétben nem tudott volna már az anya mosni, mert nincs a lámpában sem olaj.
A mű vége tragikus: Az anya újra nevetni kezd a nyomorúságukon, de a betegségtől fuldokolva vért hány. Az utolsó mondattal feloldja Móricz a tragédiát, mert úgy emlékszik vissza az anyjára, mint akinél jobban senki nem tudott kacagni.
Módosítva: 4 éve
0