Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hasáb felszínszámítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
859
Egy szabályos háromoldalú egyenes hasáb magassága kétszerese az alapélnek, térfogata 1496,49 cm3. Mekkora a felszíne??
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen az alapéle x, ekkor magassága 2x. Az alaplap területe (x²*√3)/4, így a test térfogata

2x*(x²*√3)/4=x³*√3/2, ennek kell 1496,49-nek lennie:

x³*√3/2=1496,49, erre egyszerű egyenletrendezés után x=~12 cm az alapél, tehát a magasság 24 cm. Innen már minden adott a felszín és térfogat kiszámításához.
0