Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szerves kémiai számolási feladatok

Főoldal » Középiskola » Kémia
570
A kettest már sikerült megoldanom, a többinél csöppet megakadtam. Ha esetleg van valakinek kedve megoldani egy-kettőt, azt nagyon megköszönném.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1,

`C_xH_yO_z` + (x+`y/4-z/2`) `O_2` = x `CO_2` + `y/2` `H_2O`

Keletkezett 2,16 g víz, ami `2.16/18` = 0,12 mol

Keletkezett 5,15 `dm^3` `CO_2`, ami `5.15/24.5` = 0,21 mol `CO_2`

A szén-dioxid és víz molaránya:

x : `y/2` = 0.21 : 0.12 = 21 : 12 = 7:4

x : y = 7 : 8

`C_7H_8O_z` + 9-`z/2` `O_2` = 7 `CO_2` + 4 `H_2O`

0.21 mol `CO_2` keletkezik az egyenlet szerint `0.21/7` = 0.03 mol vegyületből, ez 3,24 g

1 mol vegyület `1/0.03*3.24` = 108 g

Ebből kivonjuk a 7 szenet és a 8 hidrogént, az oxigénre marad 108-(7*12+8) = 16

A vegyület összegképlete `C_7H_8O`. (Vagy jelölhetjük így: `C_6H_5 - CH_2 - OH`)

b, Konstitúciós képlete: Ha illatos, akkor bizonyára egy aromás vegyület lesz, amiben van egy
benzolgyűrű (kivonunk egy `C_6H_5`-ot), marad `CH_2OH`, az pedig a benzilalkohol lesz. De lehet még a krezol (m- o- vagy p helyzet OH és CH_3-csoporttal), de ezek közül az orto- és para-krezol szobahőmérsékleten szilárd, a meta-krezol folyékony ugyan, de az meg büdös (mindegyik krezol kellemetlen szagú). Szóba jöhetne még az anizol (ez egy éter, fenil-metil-éter), de a káliummal való reakció pezsgése miatt hidroxil-csoportot mutat az anyag, a pezsgést a fejlődő hidrogéngáz okozza. A keresett vegyület tehát nagy valószínűséggeel a benzil-alkohol. (1. ábra)

c, A tökéletes égés egyenlete:

`C_7H_8O` + 8,5 `O_2` = 7 `CO_2` + 4 `H_2O`


3,

24,5 `dm^3` az 1 mol

4,9 `dm^3` az `4.9/24.5` = 0.2 mol, ami 11,2 g

akkor 1 mol az `1/0.2*11.2` = 56 g

A moláris tömege 56 `g/(mol)`

a szénhidrogén összegképlete `C_xH_y`, moltömege 12x+y = 56

ez egész számokkal csak úgy jön ki, ha x =4 és y = 8

A molekula összegképlete tehát `C_4H_8`

A hármas ábrán ott vannak a lehetséges szerkezetek, 6 db-ot találtam, but-1-én, but-2-én (cisz és

transz), 2-metilprop-1-én, metil-ciklopropán illetve ciklobután.



4,

Az alkán `C_xH_(2x+2)`, az alkén `C_xH_(2x)`, a molekulatömegek rendre 14x+2 és 14x.

Arányuk 3:1.

Az elegy moláris tömege M=`((14x+2)*3+14x*1)/4` = `2*28.75`

A levezetést nem írom, ez egy sima egyenlet megoldás:

x = 4

A keresett alkán a bután, az alkén a butén.

Bután lehet n-bután, i-bután (2-metilpropán).

Butén lehet but-1-én és but-2-én (cisz- és transz-), illetve a 2-metilpropén.

A lehetséges szerkezeti izomerek a 4. ábrán.



5,

`M_(C_2H_4)` = 28 `g/(mol)`

`M_(H_2)`= 2 `g/(mol)`

490 `dm^3` gáz az `490/24.5`= 20 mol

x mol etén az `28x` g etén

20-x mol hidrogén az `(20-x)*2` g

A kettő együtt 170 g

28x + `2*(20-x)` = 170

x = 5

20 mol elegyben van 5 mol etén

100 mol elegyben van `100/20*5` = 25 mol etén

Az elegy 25 `(V/V)`% etént és 100-25 = 75 `(V/V)`% hidrogént tartalmaz.

b,

5 mol etén az 140 g, ebben van `5*2*12` = 120 g szén

170 g elegyben van 120 g szén és 170-120=50 g hidrogén.

120:50 = 12:5 a szén:hidrogén tömegaránya (=2,4).

c,

`C_2H_4` + `H_2` = `C_2H_6`

Kiindulás: 5 mol etén, 15 mol hidrogén

Reagál 5 mol etén, 5 mol hidrogén

Marad 15-5=10 mol hidrogén, keletkezik 5 mol etán

A teljes elegy 15 mol

15 mol elegyben van 10 mol hidrogén

100 mol elegyben van `100/15*10` = 66,7 mol hidrogén

Az elegy térfogat%-os összetétele:

66,7 `(V/V)`% hidrogén és 33,3 `(V/V)`% etán.

1