Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene?

Főoldal » Általános iskola » Kémia
3359
Nincs meg véletlenül valakinek a 8.osztályos ofis kémia témazáró füzet? Légyszíves segítsetek.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
ha rá keresel akkor ad ki mintákat és lehet köztük van a te tzd ;)
velem most így van
0

ISMÉTLÉS, RENDSZEREZÉS
1. Egészítsd ki az ábrát a hiányzó anyagcsoportokkal és példákkal!
ANYAGOK
(összetétel szerint)
egyszerű anyagok összetett anyagok
.............................. .............................. .............................. oldat
pl. ......................... pl. ......................... pl. levegő pl. .........................
6
2. Keresd meg az alumíniumot a periódusos rendszerben! Írd le azokat az adatokat, amelyeket az alumíniumatomra
vonatkozóan a periódusos rendszerből leolvashatsz! Az alumíniumatom
protonszáma: ....................................... külső elektronjainak száma: ................................................
elektronszáma: ....................................... elektronhéjainak száma: ......................................................
1 mol alumíniumatom tömege: ....................................................................................................................
Írd le az alumíniumatom elektronszerkezetét! .............................................................................................
6
3. Hogyan lesz az oxigénatomból oxidion? Írd le szavakkal és jelekkel!
......................................................................................................................................................................
......................................................................................................................................................................
4
4. Milyen összetételűek az alábbi kémiai részecskék?
Név: oxóniumion hidroxidion
Jel: ................................... ...................................
Protonszám: ................................... ...................................
Elektronszám: ................................... ...................................
6
5. Mit nevezünk közömbösítésnek?
......................................................................................................................................................................
2
A) változat
4
6. Írd le az anyagok kémiai jelét! Számítsd ki a megadott anyagmennyiségek tömegét!
Név Kémiai jel Anyagmennyiség Tömeg
hidrogéngáz 2 mol
szén-dioxid 0,5 mol
ammónium-klorid 1 mol
6
7. Milyen kémhatású az az oldat, amelyben
a kémhatást okozó ionok aránya: [H3O+] = [OH-] ? ....................................................
a fenolftalein piros? ....................................................
a pH < 7? ....................................................
Milyen kémhatású az ammóniaoldat? ....................................................
4
8. Izzó nátriumot klórgázba tartunk. Mit tapasztalunk?
......................................................................................................................................................................
Írd le a reakció egyenletét!
......................................................................................................................................................................
A reakció típusa
az anyagok száma szerint: ............................................................................................................................
az energiaváltozás szerint: ............................................................................................................................
6
9. 15 gramm sóból és 135 gramm vízből oldatot készítünk.
a) Hány tömegszázalékos lesz az oldat?
Az oldat tömege: .........................
Számítás:
b) Hány tömegszázalékos lesz az oldat, ha felére (fele tömegűre) bepároljuk?
5
10. 64 gramm oxigén hány gramm szén elégetéséhez elegendő?
5
Összes pontszám: 50 pont Elért pontszám: Osztályzat:
5
ISMÉTLÉS, RENDSZEREZÉS
1. Egészítsd ki az ábrát a hiányzó anyagcsoportokkal és példákkal!
ANYAGOK
(összetétel szerint)
egyszerű anyagok összetett anyagok
.............................. vegyület .............................. ..............................
pl. ......................... pl. ......................... pl. levegő pl. tengervíz
6
2. Keresd meg a ként a periódusos rendszerben! Írd le azokat az adatokat, amelyeket a kénatomra vonatkozóan
a periódusos rendszerből leolvashatsz! A kénatom
protonszáma: ....................................... külső elektronjainak száma: ................................................
elektronszáma: ....................................... elektronhéjainak száma: ......................................................
1 mol kénatom tömege: ...............................................................................................................................
Írd le a kénatom elektronszerkezetét! ..........................................................................................................
6
3. Hogyan lesz a magnéziumatomból magnéziumion? Írd le szavakkal és jelekkel!
......................................................................................................................................................................
......................................................................................................................................................................
4
4. Milyen összetételűek az alábbi kémiai részecskék?
Név: vízmolekula hidroxidion
Jel: ................................... ...................................
Protonszám: ................................... ...................................
Elektronszám: ................................... ...................................
6
B) változat
6
5. Írd le az anyagok kémiai jelét! Számítsd ki a megadott anyagmennyiségek tömegét!
Név Kémiai jel Anyagmennyiség Tömeg
oxigéngáz 3 mol
ammónia 0,5 mol
magnézium-klorid 1 mol
6
6. Milyen kémhatású az az oldat, amelyben
a kémhatást okozó ionok aránya: [H3O+] < [OH-] ? ....................................................
az univerzális indikátor kék? ....................................................
a pH < 7? ....................................................
Milyen kémhatású a desztillált víz? ....................................................
4
7. Mi tapasztalunk, ha fenolftaleines nátrium-hidroxid-oldatba sósavat csepegtetünk?
......................................................................................................................................................................
Írd le a folyamat reakcióegyenletét! .............................................................................................................
A folyamat neve: ..........................................................................................................................................
A reakció teljes végbemenetele után milyen kémhatású oldat keletkezik? ...................................................
6
8. Mit nevezünk oxidációnak köznapi értelemben?
......................................................................................................................................................................
2
9. 20 gramm sóból és 180 gramm vízből oldatot készítünk.
a) Hány tömegszázalékos lesz az oldat?
Az oldat tömege: .........................
Számítás:
b) Hány tömegszázalékos lesz az oldat, ha kétszeresére (kétszeres tömegűre) hígítjuk?
5
10. 64 gramm oxigénben hidrogént égetünk el. Hány gramm víz keletkezik?
5
Összes pontszám: 50 pont Elért pontszám: Osztályzat:
7
ISMÉTLÉS, RENDSZEREZÉS
C) változat
1. Egészítsd ki az ábrát a hiányzó anyagcsoportokkal és példákkal!
ANYAGOK
(összetétel szerint)
egyszerű anyagok összetett anyagok
.............................. .............................. keverék ..............................
pl. ......................... pl. ......................... pl. ......................... pl. jódtinktúra
6
2. Keresd meg a foszfort a periódusos rendszerben! Írd le azokat az adatokat, amelyeket a foszforatomra
vonatkozóan a periódusos rendszerből leolvashatsz! A foszforatom
protonszáma: ....................................... külső elektronjainak száma: ................................................
elektronszáma: ....................................... elektronhéjainak száma: ......................................................
1 mol foszforatom tömege: ..........................................................................................................................
Írd le a foszforatom elektronszerkezetét! .....................................................................................................
6
3. Hogyan lesz a klóratomból kloridion? Írd le szavakkal és jelekkel!
......................................................................................................................................................................
......................................................................................................................................................................
4
4. Milyen összetételűek az alábbi kémiai részecskék?
Név: ammóniamolekula ammóniumion
Jel: ................................... ...................................
Protonszám: ................................... ...................................
Elektronszám: ................................... ...................................
6
5. Nátrium-hidroxid-oldatba sósavat csepegtetünk.
A folyamat neve: ..........................................................................................................................................
A reakció típusa: ..........................................................................................................................................
2
8
6. Írd le az anyagok kémiai jelét! Számítsd ki a megadott anyagmennyiségek tömegét!
Név Kémiai jel Anyagmennyiség Tömeg
nitrogéngáz 2 mol
víz 0,5 mol
kalcium-klorid 1 mol
6
7. Milyen kémhatású az az oldat, amelyben
a kémhatást okozó ionok aránya: [H3O+] = [OH-] ? ....................................................
az univerzális indikátor piros? ....................................................
a pH > 7? ....................................................
Milyen kémhatású a konyhasó oldata? ....................................................
4
8. Izzó nátriumot klórgázba tartunk. Mit tapasztalunk?
......................................................................................................................................................................
Írd le a folyamat reakcióegyenletét! .............................................................................................................
A reakció típusa
az energiaváltozás szerint: ............................................................................................................................
az anyagok száma szerint: ............................................................................................................................
6
9. 40 gramm sóból és 160 gramm vízből oldatot készítünk.
a) Hány tömegszázalékos lesz az oldat?
Az oldat tömege: .........................
Számítás:
b) Hány tömegszázalékos lesz az oldat, ha felére (fele tömegűre) bepároljuk?
5
10. 2 gramm hidrogén hány gramm oxigénben égethető el maradék nélkül?
5
Összes pontszám: 50 pont Elért pontszám: Osztályzat:
9
ISMÉTLÉS, RENDSZEREZÉS
D) változat
1. Egészítsd ki az ábrát a hiányzó anyagcsoportokkal és példákkal!
ANYAGOK
(összetétel szerint)
egyszerű anyagok összetett anyagok
.............................. .............................. .............................. oldat
pl. ......................... pl. konyhasó pl. ......................... pl. .........................
6
2. Keresd meg a szilíciumot a periódusos rendszerben! Írd le azokat az adatokat, amelyeket a szilíciumatomra
vonatkozóan a periódusos rendszerből leolvashatsz! A szilíciumatom
protonszáma: ....................................... külső elektronjainak száma: ................................................
elektronszáma: ....................................... elektronhéjainak száma: ......................................................
1 mol szilíciumatom tömege: .......................................................................................................................
Írd le a szilíciumatom elektronszerkezetét! ..................................................................................................
6
3. Hogyan lesz a nátriumatomból nátriumion? Írd le szavakkal és jelekkel!
......................................................................................................................................................................
......................................................................................................................................................................
4
4. Milyen összetételűek az alábbi kémiai részecskék?
Név: oxóniumion vízmolekula
Jel: ................................... ...................................
Protonszám: ................................... ...................................
Elektronszám: ................................... ...................................
6
5. Mit nevezünk redukciónak köznapi értelemben?
Nevezz meg egy jó redukálószert! ................................................................................................................
2
10
6. Írd le az anyagok kémiai jelét! Számítsd ki a megadott anyagmennyiségek tömegét!
Név Kémiai jel Anyagmennyiség Tömeg
klórgáz 2 mol
szén-monoxid 0,5 mol
alumínium-klorid 1 mol
6
7. Milyen kémhatású az az oldat, amelyben
a kémhatást okozó ionok aránya: [H3O+] > [OH-] ? ....................................................
a lakmusz kék? ....................................................
a pH = 7? ....................................................
Milyen kémhatású a szalmiákszesz? ....................................................
4
8. Mit tapasztalunk, ha sósavba univerzális indikátort cseppentünk, majd fokozatosan nátrium-hidroxidoldatot
adagolunk hozzá?
......................................................................................................................................................................
Írd le a folyamat reakcióegyenletét! .............................................................................................................
Hogyan nevezzük a folyamatot? ..................................................................................................................
Miért? ..........................................................................................................................................................
6
9. 30 gramm sóból és 120 gramm vízből oldatot készítünk.
a) Hány tömegszázalékos lesz az oldat?
Az oldat tömege: .........................
Számítás:
b) Hány tömegszázalékos lesz az oldat, ha kétszeresére (kétszeres tömegűre) hígítjuk?
5
10. 64 gramm oxigénben ként égetünk el. Hány gramm kén-dioxid keletkezik?
5
Összes pontszám: 50 pont Elért pontszám: Osztályzat:
11
KÉMIA A TERMÉSZETBEN
A) változat
1. Írd le a fluoratom és a klóratom elektronszerkezetét!
......................................................................................................................................................................
Miben hasonlít és miben tér el a két atom elektronszerkezete?
Hasonlóság: .................................................................................................................................................
Különbség: ...................................................................................................................................................
6
2. Hogyan alakul ionná az oxigénatom? Írd fel jelekkel!
......................................................................................................................................................................
A keletkezett ion neve: ................................................................................................................................
4
3. S orolj fel öt tulajdonságot, amely jellemző a hidrogénre!
......................................................................................................................................................................
......................................................................................................................................................................
5
4. Hogyan állítják elő a hidrogént laboratóriumban?
......................................................................................................................................................................
2
5. Oxigén, nitrogén, szén-dioxid, szén-monoxid
A felsoroltak közül melyik anyagra jellemzőek a következő tulajdonságok?
A leggyakoribb elem a Földön: ....................................................................................................................
A fotoszintézis folyamatában keletkezik: .....................................................................................................
Égése 3000 °C-on játszódik le: ....................................................................................................................
Üvegházhatású gáz: .....................................................................................................................................
Rendkívül mérgező gáz: ..............................................................................................................................
Mészkőre sósavat öntünk, ez keletkezik: .....................................................................................................
6
12
6. Mi keletkezik, ha szén-dioxid izzó szénen halad át?
Írd le az egyenletet, és alá pedig a termék nevét!
............................................... + ............................................... $ ...............................................
szén-dioxid + ............................................... $ ..............................................
5
7. A Föld vízkészlete.
A Föld vízkészletének 97%-a ..............................., míg 3%-a .....................................................................
Az édesvíznek mindössze 1%-a tartozik a .......................................................................................... közé.
3
8. Mi a neve, illetve képlete a megadott vegyületeknek?
Számítsd ki a vegyületek 1-1 moljának tömegét!
Név Képlet 1 mol tömege
ZnCl2
Mészkő
H2 CO3
Ammónia
NO2
10
9. A szén.
A tiszta elemi szén (C) a természetben .............................. módosulatban fordul elő: ................................
és .............................. formájában. Kristályrácsukat, mivel benne atomok kapcsolódnak össze végtelen
számban, .............................., .............................. nevezzük.
5
10. 4 gramm kén égésekor hány g kén-dioxid keletkezik?
4
Összes pontszám: 50 pont Elért pontszám: Osztályzat:
13
KÉMIA A TERMÉSZETBEN
B) változat
1. Írd le az oxigénatom és a kénatom elektronszerkezetét!
......................................................................................................................................................................
Miben hasonlít és miben tér el a két atom elektronszerkezete?
Hasonlóság: .................................................................................................................................................
Különbség: ...................................................................................................................................................
6
2. Hogyan alakul ionná a kénatom? Írd fel jelekkel!
......................................................................................................................................................................
A keletkezett ion neve: ................................................................................................................................
4
3. S orolj fel öt tulajdonságot, amely jellemző a levegőre!
......................................................................................................................................................................
......................................................................................................................................................................
5
4. Hogyan nyerik az iparban a hidrogént?
......................................................................................................................................................................
2
5. Oxigén, nitrogén, szén-dioxid, szén-monoxid
A felsoroltak közül melyik anyagra jellemzőek a következő tulajdonságok?
A fotoszintézis kiindulási anyaga: ................................................................................................................
Az élet alapfeltétele: ....................................................................................................................................
A must erjedésekor keletkezik: ....................................................................................................................
Nem ég, az égést nem táplálja: .....................................................................................................................
Képes lekötni a vérben a hemoglobint: ........................................................................................................
A levegőben 21 térfogat%-nyi van belőle: ...................................................................................................
6
14
6. Mi keletkezik, ha sósavat cinkre öntünk?
Írd le az egyenletet, és alá pedig a termékek nevét!
Zn + .......................................... $ .......................................... + ..........................................
cink + sósav $ .......................................... + ..........................................
5
7. Magyarország a világ egyik, ásványvízforrásokkal leginkább megáldott része.
Az ásványvíz olyan ............................., ami legalább 500 mg/liter oldott ................................... tartalmaz.
A .................................................................... olyan természetes ásványvíz, aminek gyógyító hatása is van.
3
8. Mi a neve, illetve képlete a megadott vegyületeknek?
Számítsd ki a vegyületek 1-1 moljának tömegét!
Név Képlet 1 mol tömege
Cink-klorid
Mészkő
Szénsav
Ammónia
NO2
10
9. A szén-dioxid.
A szén-dioxid ..................................., ................................... gáz, a levegő .................................................
összetevője. Nem ................................... gáz. Tűz esetén a tűzoltó készülékekből kiáramló szén-dioxidtartalmú
................................... oltják a tüzet.
5
10. 4 gramm oxigén hány gramm kénnel egyesül?
4
Összes pontszám: 50 pont Elért pontszám: Osztályzat:
15
KÉMIA A TERMÉSZETBEN
C) változat
1. Írd le a fluoratom és az oxigénatom elektronszerkezetét!
......................................................................................................................................................................
Miben hasonlít és miben tér el a két atom elektronszerkezete?
Hasonlóság: .................................................................................................................................................
Különbség: ...................................................................................................................................................
6
2. Hogyan alakul ionná a klóratom? Írd fel jelekkel!
......................................................................................................................................................................
A keletkezett ion neve: ................................................................................................................................
4
3. S orolj fel öt tulajdonságot, amely jellemző az oxigénre!
......................................................................................................................................................................
......................................................................................................................................................................
5
4. Írd fel a nitrogén égését!
......................................................................................................................................................................
2
5. Oxigén, nitrogén, szén-dioxid, szén-monoxid
A felsoroltak közül melyik anyagra jellemzőek a következő tulajdonságok?
A levegőben 78 térfogat%-nyi van belőle: ...................................................................................................
Az acél gyártásánál fontos szerepe van: .......................................................................................................
A levegő cseppfolyósításával állítják elő: ......................................................................................................
Élelmiszerek gyorsfagyasztásának hűtőközege: ...........................................................................................
A levegő kb. 0,039%-ban tartalmazza: .........................................................................................................
A meszes víz zavarossá válik tőle: ................................................................................................................
6
16
6. Mi történik, ha metán vízgőzzel reagál?
Írd le az egyenletet, alá pedig a termékek nevét!
........................................ + H2O $ ........................................ + ........................................
metán + vízgőz $ ........................................ + ........................................
5
7. Mi történik a víz megfagyásakor?
A jégben a ............................. szabályos rendben kapcsolódnak egymáshoz, ................................ alkotnak.
A molekulákból felépülő kristályt ............................. nevezzük.
3
8. Mi a neve, illetve képlete a megadott vegyületeknek?
Számítsd ki a vegyületek 1-1 moljának tömegét!
Név Képlet 1 mol tömege
ZnCl2
Ca CO3
H2 CO3
Ammónia
Nitrogén-dioxid
10
9. A szénfajták.
A szenesedés levegőtől elzártan, hosszú idő alatt mehetett végbe. Eredményeként szénben egyre gazdagabb
kőzet keletkezett. A legkisebb széntartalmú a ..................................., majd fokozatosan egyre több
szenet tartalmazó kőzetek képződtek: ................................., ................................., .................................,
végül ................................... keletkezett.
5
10. 2 gramm hidrogén hány gramm vízzé ég el (egyesül)?
4
Összes pontszám: 50 pont Elért pontszám: Osztályzat:
17
KÉMIA A TERMÉSZETBEN
D) változat
1. Írd le a kénatom és a klóratom elektronszerkezetét!
......................................................................................................................................................................
Miben hasonlít és miben tér el a két atom elektronszerkezete?
Hasonlóság: .................................................................................................................................................
Különbség: ...................................................................................................................................................
6
2. Hogyan alakul ionná a hidrogénatom? Írd fel jelekkel!
......................................................................................................................................................................
A keletkezett ion neve: ................................................................................................................................
4
3. S orolj fel öt tulajdonságot, amely jellemző a vízre!
......................................................................................................................................................................
......................................................................................................................................................................
5
4. Írd fel azt a folyamatot, amikor szén-dioxid izzó szénen halad át!
......................................................................................................................................................................
2
5. Oxigén, nitrogén, szén-dioxid, szén-monoxid
A felsoroltak közül melyik anyagra jellemzőek a következő tulajdonságok?
A levegő cseppfolyósításával állítják elő: ......................................................................................................
A meszes víz zavarossá válik tőle: ................................................................................................................
A must erjedésekor keletkezik: ....................................................................................................................
A fotoszintézis kiindulási anyaga: ................................................................................................................
Égése 3000 °C-on játszódik le: ....................................................................................................................
Rendkívül mérgező gáz: ..............................................................................................................................
6
18
6. Mi történik, ha réz-oxid hidrogénnel reagál?
Írd le az egyenletet, alá pedig a termékek nevét!
....................................... + H2 $ ....................................... + .......................................
réz-oxid + hidrogén $ ....................................... + .......................................
5
7. Mi történik, ha mélyhűtőben italt hűtünk?
A mélyhűtőben lévő víz ........................ és az üveg ........................ , mert a víz térfogata ........................ ,
mint a vízé.
3
8. Mi a neve, illetve képlete a megadott vegyületeknek?
Számítsd ki a vegyületek 1-1 moljának tömegét!
Név Képlet 1 mol tömege
ZnCl2
Ca CO3
Szénsav
NH3
NO2
10
9. A szilíciumtartalmú ásványok.
A kőzetalkotó ................................ többsége a ................................ csoportjába tartozik. A legelterjedtebb
ásványok, a ....................................... anyagának mintegy 75%-át alkotják. Közülük a legfontosabb kőzetalkotók
a ................................ és az ................................ .
5
10. 4 gramm oxigén hány gramm hidrogénnel egyesül?
4
Összes pontszám: 50 pont Elért pontszám: Osztályzat:
19
0