Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 44

Főoldal » Középiskola » Fizika
620
Mekkora sebesseggel haladt az a szan. amely vizszintes havon 50 m es uton fekezodik le. A szán es a ho kozott a surlodasi egyutthato 0,08
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Legegyszerűbb energiával megoldani
Kezdetben mozgási energiája volt a szánnak, azt pedig a súrlódási erő munkája felemésztette
`1/2*m*v_0^2=F_s*s;" "F_s=mu*m*g`
`v_0=sqrt(2*mu*g*s)=sqrt(2*0,08*10*50)=sqrt(80)=8.94427191\ m/s`
-------------------
Másik megoldás
`a=F_s/m=(mu*m*g)/m=mu*g=0.8 m/s^2`
A pillanatnyi sebesség
`v=v_0-a*t`
Megálláskor a pillanatnyi sebesség `(v=0)`
`v_0=a*t" ⇒ "t=v_0/a`
És az út
`s=v_0*t-a/2*t^2=v_0*v_0/a-a/2*(v_0/a)^2=v_0^2/(2*a)`
`v_0=sqrt(2*a*s)=sqrt(2*mu*g*s)`

Módosítva: 6 éve
0