Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másod- és magasabb fokú egyenletrendszerek

Főoldal » Középiskola » Matematika
451
x^2y+xy^2=2
xy+3x+3y=7

Bevezetek új ismeretlent, a=xy
a=6 és a=1
Ám x és y értéke(i) nincsenek meg.
Köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
xy(x+y) = 2

xy+3(x+y) = 7

xy=a és x+y=b

ezekkel az új ismeretlenekkel már menni fog.

ab = 2

a+3b = 7

a = 7-3b

(7-3b)b =2

3`b^2`-7b+2 =0

`b_1` = 2

`b_2` = `1/3`

`a_1` = 7-`3*2` = 1

`a_2` = 7-`3*1/3` = 6

- Ha a_1 = 1 és b_1=2

xy=1

x+y = 2
(itt kijön x-re, y-ra is 1)

vagy

xy = 6

x+y = `1/3`

Ennek nem lesz megoldása a valós számok halmazán.

x = 1 és y = 1 a megoldás.
0