Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Összetett mozgások, hajlítás

Főoldal » Középiskola » Fizika
881
Egy bányalift indulás után 10 m/s sebességgel egyenletesen ereszkedik le a mélybe. A mennyezet-
lemez egyik tartócsavarja közben kirázódik és leesik. Mennyi ideig esik a csavar, és mekkora sebességgel érkezik a padlóra a lifthez, illetve az akna falához viszonyítva, ha a lift belső magassága 2,5 m? Mekkora utat tesz meg a csavar az akna falához viszonyítva?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Tekintsük először a liftet, mint vonatkoztatási rendszert.
Itt ha kilazul a csavar, akkor szabadon esik 2,5 métert, vagyis az esés útjára felirható a következő összefüggés
`s_"Lift"=g/2*t^2" "` innen `" "t=sqrt((s_"Lift"*2)/g)=sqrt(0,5\ s^2)=0,707\ s`
Ez azt jelenti. hogy az esés 0,707 s-ig tartott.
A falhoz rögzített vonatkoztatási rendszerben a csavarnak volt egy `10\ m/s\ ` sebessége, itt az útja függőleges lefelé hajítás alapján
`s=v*t+g/2*t^2=10\ m/s*0,707\ s+2,5\ m=7,07\ m+2,5\ m=9,57\ m`
Ennyi utat tett meg a fal mellet a csavar elengedéstől a padlót érésig.
Módosítva: 6 éve
0