Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1220
Egy test szabadon esik, nincs közegellenállásnak kitéve. A helyzeti energiája 800 J, a mozgási energiája 200 J. Mekkor lesz a helyzeti energiája, amikor a sebessége a kétszeresére nő az esés során?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
helyzeti energia = m * g * h
mozgási energia = 1/2 * m * v²

800 = mgh
200 = 1/2 * m * v²
E = 200 + 800 = 1000

Ha a sebessége kétszeresére nő, akkor a mozgási energiája a négyszeresére fog (a képletből látszik), ezért az 200 * 4 = 800 J lesz.
Mivel a helyzeti energia alakult át mozgási energiává, ezért az össz energia ugyanúgy 1000.
Tehát a helyzeti energiája 1000 - 800 = 200 J lesz, ha a sebessége a kétszeresére nő.
1