Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Összetett mozgások, hajlítás

Főoldal » Középiskola » Fizika
1281
A 108 km/h sebességgel haladó gyorsvonat mozdonyvezetője akkor veszi észre az előtte, vele azonos irányban 32,4 km/h sebességgel haladó tehervonatot, amikor a két vonat közötti távolság 180 m. A mozdonyvezető ebben a pillanatban kezd el fékezni, és így a gyorsvonat ekkor kezd lassítani 1,2 m/s2 nagyságú gyorsulással. Elkerülhető-e a két vonat ütközése? Oldja meg a feladatot grafikusan is.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Több mint három éve így oldottam meg a feladatot:
https://www.geogebra.org/m/FdDz6gd7#material/tcZ9fnY4
Tudod használni? Érthető?
1


Én így oldottam meg, bár szzs megoldása látványos és tökéletes, csak hogy legyen miből válogatnod:

`v_1` = 108 `(km)/h` = 30 `m/s`

`v_2` = 32.4 `(km)/h` = 9 `m/s`

a = -1.2 `m/s^2`

Az a kérdés, hogy mennyi idő alatt lassul le a gyorsvonat a tehervonat sebességére, azaz 30 `m/s`-ról 9 `m/s`-ra.

`v_2` = `v_1`+`a*t`

t = `(v_2-v_1)/a` = `(30-9)/1.2` = 17,5 s

Ennyi idő alatt megtesz a gyorsvonat

`s_1` = `v_1*t` + `a/2*t^2` = `30*17.5` - `1.2/2*17.5^2` = 525-183,75= 351,25 m

Ennyi idő alatt a tehervonat megtesz :

`s_2` = `v_2*t` = `9*17.5` = 157,5 m-t

A kettő különbsége 351,25-157,5 = 193,75 m, az ütközés elkerülhetetlen.

A grafikonról leolvasható, hogy 15 s múlva ütköznek, 315 m-rel az észlelés után.

0