Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladatok számokról

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1922
Gondoltam egy számra. Az ötszöröse 90-nel nagyobb, mint a kétszeresénél 6-tal kisebb szám. Melyik ez a szám?
Kérém szépen a levezetést is és az ellenőrzést is, ha nem gond, mert így tudom értelmezni. Előre is köszönöm! És minél hamarabb kérem, mert holnap írok dogát ilyesmikből.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1

Legyen a szám x, ennek az ötszöröse 5x.

Ez 90-nel nagyobb, tehát ki kell belőle vonni 90-et ahhoz, hogy megkapjunk egy, a kétszeresénél hattal kisebb számot, azaz 2x-6-ot.

Egyenlet:

5x-90 = 2x-6

Egy oldalra rendezzük az ismeretlen tagokat és a konstansokat:

3x = 84

x = 28

Ellenőrizzük:

28 ötszöröse, azaz `5*28` = 140, ez 90-nel nagyobb e, mint a kétszeresénél, azaz `2*28`=56-nál hattal kisebb szám (azaz 50). Igen.
0