Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oszthatóság

Főoldal » Középiskola » Matematika
742
Legyen a=750 és b=1200 (a;b)=? Hány osztója van a-nak és b-nek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a = 750 = `2*3*5*5*5` = `2*3*5^3`

b = 1200 = `2*2*2*2*3*5*5` = `2^4*3*5^2`

(a;b) = `2*3*5*5` = 150

750 osztói: 1, 2, 3, 5, 6, 10, 15, 25, 30, 50, 75, 125, 150, 250, 375, 750 (16 db)

1200 osztói: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 15, 16, 20, 24, 25, 30, 40, 48, 50, 60, 75, 80, 100, 120, 150, 200, 240, 300, 400, 600, 1200 (30 db)

EDIT: (Horza kérésére):

Az osztók számának meghatározása: `p_1^n*p_2^k*...` akkor az osztók száma: `(n+1)*(k+1)*...`

A mi példánkban:

750: `2*2*4` = 16 osztó

1200: `5*2*3` = 30 osztó
Módosítva: 6 éve
0