Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oszthatóság

Főoldal » Középiskola » Matematika
428
Határozza meg x és y értékét, hogy az oszthatóság teljesüljön: 12 23x4y
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha az a kérdés, hogy 23x4y osztható legyen 12-vel, akkor:

1.

A számnak oszthatónak kell lennie 4-gyel, vagyis a szám utolsó két számjegye osztható legyen 4-gyel. 3 esetben lehet: y=0 vagy 4 vagy 8

és

2.

A számnak oszthatónak kell lennie hárommal, vagyis a számjegyek összege osztható hárommal.

2+3+x+4+y= 9+x+y osztható legyen 3-mal, vagyis x+y osztható hárommal.

a,

Ha y = 0, akkor x=3 vagy 6 vagy 9

b,

Ha y = 4, akkor x = 2 vagy 5 vagy 8

c,

Ha y = 8, akkor x = 1 vagy 4 vagy 7.

23340, 23640, 23940, 23244, 23544, 23844, 23148, 23448, 23748.
0