Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia hígítás tömegszázalék

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
519
Sziasztok! Valaki kitudná nekem ezeket fejteni, hogy megértsem, lépésről lépésre? Köszönöm

0,20 cm3 67,0m/m%-os (ró=1,419 g/cm3) salétromsav oldatból hígítással 2,50 L oldatot készítünk. Mennyi az így kapott oldat koncentrációja mol/L-ben kifejezve?
Adja meg a keletkezett oldat pH-ját is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Nos, van nekünk kiindulásnak 0,2 `cm^3` 67%-os salétromsav-oldatunk. Mit is jelent ez?

Ismerjük az oldat sűrűségét, ki tudjuk számolni az oldat tömegét.

m = `rho*V` = `1.419*0.2` = 0,2838 g

Az oldat 67 tömeg%-os, az azt jelenti, hogy az oldat

100 g-jában van 67 g salétromsav

nekünk csak 0,2838 g oldatunk van, ebből aránypárral ki tudjuk számolni, hogy mennyi az oldott anyag.

0,2838 g oldatban van x g salétromsav.

Felírjuk az arányokat:

`0.2838/100` = `x/67`

Kiszámoljuk x-et.

x = 0,1901.

Ezt az oldatot hígítjuk 2,5 l-re. Ekkor

2,5 l oldatban lesz 0,1901 g salétromsav


Ismerjük a salétromsav moláris tömegét (`M_(HNO_3)` = 63 `g/(mol)`), ebből ki tudjuk számolni, hogy ez a 0,1901 g salétromsav hány mol.

`n_(HNO_3)` = `m_(HNO_3)/M_(HNO_3)` = `0.1901/63` = `3.02*10^(-3)` mol

tehát:

2,5 l oldatban van `3.02*10^(-3)` mol salétromsav,akkor

1 l oldatban hány mol (y) salétromsav van?

y = `1/2.5*3.02*10^(-3)` = `1.2*10^(-3)`

A készített salétromsav-oldat koncentrációja `1.2*10^(-3)` `(mol)/l`.

b,

A salétromsav erős sav, vizes oldatban teljes mértékben disszociál:

`HNO_3` `rightarrow` `H^+` + `NO_3^-`

Amennyi az oldat koncentrációja, annyi hidrogéniont tartalmaz.

A pH az oldatban található hidrogénionok `(mol)/l` koncentrációjának tizes alapú negatív logaritmusa.

pH = -lg`[H^+]` = -lg `1.2*10^(-3)` = -(-2,92) = 2,92

A keletkezett oldat pH-ja 2,92.
0