Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
436
Egy erdőben 86 szarvas van, hány év alatt szaporodik a kétszeresére .ha a szaporodás évente 18%
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Help!
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A feladat szempontjából mindegy, hogy mennyi szarvas van, csak az a kérdés hogy hány év alatt lesz kétszerannyi szarvas.

2x = `x*(1+0.18)^n`

`1.18^n` = 2

`n*log1.18` = `log 2`

n = `(log 2)/(log 1.18)` = 4,19

4 év múlva még nem, de 5 év múlva kétszerannyi szarvas lesz.
0


Ha mértani sorozattal akarod, akkor:

`a_1` = 86

q = 1.18

`a_n` = `86*2` = 172 = `a_1*q^(n-1)`

`1.18^(n-1)` = `172/86` = 2

n = 5,19 = 6

Az első elem a 0 év, akkor az 6. elem lesz az 5 év.
0