Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házi feladat pufferoldat készítése

Főoldal » Középiskola » Kémia
1444
Sehogy sem tudom megoldani ezt a feladatot, elméletben egyszerūnek tūnik, de gyakorlatban nagyon nem értem, ha valaki lenne olyan kedves és levezetné nekem nagyon hálás lennék érte! :)
A feladat a következő:
Készítsünk 10cm3 pH4,65 puffert 1 mol-os ecetsav és 1 mol-os Na acetát oldatból. Hány cm3 1mol-os secetsavat és hány cm3 1 mol-os Na acetát oldatot kell összekevernünk?
Illetve Hány cm3 0,2 mol-os
Hack oldatra van szükség , hogy az elkészült puffert pH-ját 4,15-re toljuk el?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Kémia pufferoldat
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Bocsánat elnyomtam a billentyűzetet, a feladat második részében HCl oldatról van szó.
0


`K_s` = `1.8*10^(-5)`

pH=4,65

`[H^+]` = `10^(-pH)` = `10^(-4.65)` = `2.24*10^(-5)` `(mol)/(dm^3)`

A térfogatok ilyen híg oldatoknál összeadódnak.

Legyen x `cm^3` ecetsav és 10-x `cm^3` nátrium-acetát

x `cm^3` ecetsavoldatban van x mmol ecetsav

10-x `cm^3` nátrium-acetátban van 10-x mmol Na-acetát

Ezek vannak 10 x `cm^3` összeöntött oldatban

A pufferelegyekre vonatkozó összefüggés:

`[H^+]` = `K_s*c_("sav")/c_("só")`

`2.24*10^(-5)` = `1.8*10^(-5)*x/(10-x)`

x = 5,54 cm3 kell az ecetsavoldatból és 4,46 cm3 a Na-acetátból.

b,

10 `cm^3` oldatban lesz 5.54 `cm^3` sav és 4.46 `cm^3` só.

10 `cm^3` oldatban lesz 5.54 mmol sav és 4.46 mmol só.

Láthatjuk, hogy a pufferoldat koncentrációja a sav és a só koncentrációjának arányától függ.

Hozzáadjuk a sósavat:

`CH_3COONa` + HCl = `CH_3COOH` + NaCl

A sav koncentrációja nő, a só koncentrációja ugyanannyival csökken.

Legyen y `cm^3` a hozzáadott HCl mennyisége.

y `cm^3` HCl-oldatban van `0.2*y` mmol HCl

pH = 4,15

`[H^+]` = `10^(-pH)` = `10^(-4.15)` = `7.08*10^(-5)` `(mol)/(dm^3)`

`[H^+]` = `K_s*c_("sav")/c_("só")`

`7.08*10^(-5)` = `1.8*10^(-5)*(5.54+0.2y)/(4.46-0.2y)`

y = 12,16

A hozzáadott HCl-oldat mennyisége 12,16 `cm^3`.

A konkrét koncentrációkat nem szükséges kiszámolni, hiszen a koncentrációk aránya megegyezik a mennyiségek arányával.
0