Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
778
Egy tó vizében úszó fadarabon 2 egyforma, 200 g tömegű béka ül. Ekkor a fadarab térfogatának 64%-a merül a víz alá. Ha az egyik béka leugrik, akkor a fadarab 3%-kal kijjebb emelkedik. Adja meg a fadarab tömegét! A víz sűrűsége 1000 kg/m³

Előre is köszönöm a segítséget! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`rho_("víz")` = 1 `g/(cm^3)`

1.

A fa tömege a két békával x+400 g, ennek a súlya

`F_(s1)` = `m_("fa+2b")*g` = (x+400)*10 mN (millinewton, nem tudom, használnak e olyat).

A fadarab térfogatának, ezáltal a tömegének is a 64%-a van víz alatt. A fa sűrűsége legyen y `g/(cm^3)`, ekkor a térfogat, ami a víz alatt van, `(0.64x)/y` `cm^3`.
Ugyanennyi vizet szorít ki, melynek a súlya (a felhajtóerő)

`F_(f1)` = `0.64x/y*10` mN

2.

Az egyik béka elugrik, az új tömeg x+200 g, a súlyerő

`F_(s2)` = `m_("fa+1b")*g` = `(x+200)*10` mN

A fának mostmár csak a 64-3=61%-a van a víz alatt, ebben az esetben a felhajtóerő:

`F_(f2)` = `(0.61x)/y*10` mN

Írjuk fel az egyenleteket

`F_(s1)` = `F_(f1)` és `F_(s2)` = `F_(f2)`

x+400 = `(0.64x)/y`

x+200 = `(0.61x)/y`

`(x+400)/(x+200)` = `0.64/0.61`

x = 3867 g

A fa tömege 3867 g (3,867 kg).


A fa sűrűsége is kiszámolható, ha esetleg érdekel (y=0.58`g/(cm^3)` ).
0