Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
522
Tudnátok segíteni kérlek ebben a feladatban?

Egy kondenzátor két párhuzamos 10^-4 m2 területű fémlapból áll, melyen között levegő van. A kondenzátor egy 11 kHz-es 150V effektív feszültségű generátorra kötöttük. Az áramkörben 9,4 mikroamper effektív áram folyik. Mekkora a fémlapok távolsága?

Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A kondenzátor reaktanciája `X_C=1/(2 pi f C)`. Ohm-törvény: `U=X_C I`, ebből ki tudjuk fejezni a kapacitást:

`C=I/(2 pi f U)`

A síkkondenzátor kapacitását a dielektrikum `epsilon_0` permittivitása, a fegyverzetek `A` felülete és `d` távolsága határozza meg:

`C=epsilon_0 A/d`

A két eredményt egyenlővé téve:

`I/(2 pi f U)=epsilon_0 A/d`

Ebből kifejezve a távolságot:

`d=(2 pi f epsilon_0 U A)/I=(2pi*11*10^3*8.854*10^-12*150*10^-4)/(9.4*10^-6)~~0.98\text{mm}`
0