Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mólszázalék

Főoldal » Középiskola » Kémia
1407
1,00 dm3, 2 n/n %-os, 1,007 g/cm3 sűrűségű ecetsavoldat előállításához mekkora tömegű jégecetre van szükség?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

2 mol%-os ecetsavoldat:

100 mol oldatban van 2 mol ecetsav és 98 mol víz

2 mol ecetsav az `2*60`=120 g ecetsav

98 mol víz az `98*18`= 1764 g víz

Az oldat tömege 120+1764=1884 g


A mi oldatunk térfogata 1 `dm^3`, aminek a tömege m= `rho*V` = `1.007*1000` = 1007 g

1884 g oldatban van 120 g ecetsav

1007 g oldatban van `1007/1884*120` = 64,14 g ecetsav

64,14 g jégecetre van szükségünk.

(A jégecet a 100%-os ecetsav, azért jégecet, mert az olvadáspontja 16-17 °C, kicsit hűvösebb az idő és megfagy)
1