Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
438
a,
Mekkora anyagmennyiségű széndioxid fejlődik, ha 0,300 mol magnézium-karbonáttal, ha a magnézium-karbonátot foszforsavval reagáltatjuk? H3PO4 + MgCO3 = Mg3(PO4)2 + CO2 + H2O
b,
Hány g magnézium-foszfát képződik 0,600 mol magnézium-karbonáttal?
c,
Hány mol foszforsav szükséges 1,50 g magnézium-foszfát előállításához?
d,
Hány mol magnézium-karbpnát szükséges 2,10 g magnézium-foszfát előállításához?
e,
Hány (m/m)%-os az a magnézium-karbonát, aminek 4g mennyiségét foszforsavban oldunk és 25 celsius fokon 200 cm3, 99,657 kPa CO2 gáz képződik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kéima
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

a,

2 `H_3PO_4` + 3 `MgCO_3` = `Mg_3(PO_4)_2` + 3 `CO_2` + 3 `H_2O`


3 mol magnézium-karbonátból 3 mol `CO_2` fejlódik

0,3 mol magnézium-karbonátból 0,3 mol `CO_2` fejlődik.


b,

`M_(Mg_3(PO_4)_2` = 262,9 `g/(mol)`

Az egyenlet szerint

3 mol `MgCO_3`-ból 1 mol `Mg_3(PO_4)_2` keletkezik

0,6 mol `MgCO_3`-ból `0.6/3` = 0,2 mol `Mg_3(PO_4)_2` keletkezik, aminek a tömege `0.2*262.9` = 52,58 g


c,

1,5 g `Mg_3(PO_4)_2` az `1.5/262,9` = `5,7*10^(-3)` mol `Mg_3(PO_4)_2`

1 mol `Mg_3(PO_4)_2` előállításához 2 mol foszforsav szükséges.

`5,7*10^(-3)` mol `Mg_3(PO_4)_2` előállításához `2*5,7*10^(-3)`= 0.0114 mol `H_3PO_4` szükséges.


d,

2,1 g `Mg_3(PO_4)_2` az `2.1/262.9` = `8*10^(-3)` mol `Mg_3(PO_4)_2`

Az egyenlet szerint:

1 mol `Mg_3(PO_4)_2` keletkezik 3 mol `MgCO_3`-ból

`8*10^(-3)` mol `Mg_3(PO_4)_2` keletkezik `3*8*10^(-3)` = 0,024 mol `MgCO_3`-ból.


e,

`M_(MgCO_3)` = 84,3 `g/(mol)`

pV = nRT

p = 99657 Pa

V = 200 `cm^3` = `2*10^(-4)` `m^3`

R = 8,314 `(Nm)/(molK)`

T = 25 °c = 298 k

n = `(p*V)/(R*T)` = `(99657*2*10^(-4))/(8.314*298)` = `8,045*10^(-3)` mol `CO_2` gáz keletkezik.

Az egyenlet szerint ez a `CO_2` mennyiség ugyanennyi, azaz `8.045*10^(-3)` mol `MgCO_3`-ból keletkezik, aminek a tömege `8.045*10^(-3)*84.3` = 0,678 g

4 g anyagban van 0,678 g `MgCO_3`

100 g anyagban van `100/4*0.678`= 16,95 g `MgCO_3`

A `MgCO_3` 16,95 tömeg%-os.
1