Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
592
25,0 cm3 98,0 (m/m)%-os 1,83 g/cm3 sűrűségű tömény kénsav oldatot vízzel 1,0 dm3-re hígítottunk. Számítsa ki a keletkező oldat anyagmennyiségi koncentrációját.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(H_2SO_4)` = 98 `g/(mol)`

Az oldat térfogata 25 `cm^3`, tömege:

m=`rho*V` = `1.83*25` = 45,5 g

98%-os:

100 g oldatban van 98 g kénsav

45,5 g oldatban van `45.5/100*98` = 44,59 g kénsav, ez pedig `45.59/98` = 0,455 mol kénsav

Ezt felöntjük 1 `dm^3`-re, akkor

A keletkezett oldat koncentrációja 0,455 `(mol)/(dm^3)`.
1