Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
681
60 cm3 desztillált vízben feloldunk 16g kristályvizes oxálsavat ((COOH)2 * 2H2O). Milyen az így kapott oldat tömegszázalékos összetétele?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
60 `cm^3` desztillált víz az 60 g.

Ehhez hozzájön a 16 g kristályvizes oxálsav, az oldat tömege 60+16=76 g lesz.

`M_((COOH)_2*2H_2O)` = 126 `g/(mol`

`M_((COOH)_2)` = 90 `g/(mol)`

126 g kristályvizes oxálsav tartalmaz 90 g oxálsavat

16 g kristályvizes oxálsav tartalmaz `16/126*90` = 11,428 g oxálsavat.

76 g oldatban van 11,428 g oxálsav

100 g oldatban van `100/76*11.428` = 15,04 g oxálsav.

Az oldat oxálsavra nézve 15,04 tömeg%-os, vízre nézve pedig (100-15,04=) 84,96 tömeg%-os.
1