Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
435
50 cm3 0,250 mol/dm3 kénsav-oldat hány g kálium-hidroxiddal közömbösíthető?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(KOH)` = 56 `g/(mol)`

`H_2SO_4` + 2 `KOH` = `K_2SO_4` + 2 `H_2O`

1 `dm^3` kénsavoldatban van 0,25 mol kénsav

50 `cm^3` kénsavoldatban van `50/1000*0,25` = 0,0125 mol kénsav

A reakcióegyenlet szerint ehhez a kénsavmennyiséghez kétszerannyi, azaz `0.0125*2` = 0,025 mol KOH szükséges. Ennek a tömege pedig `0.025*56` = 1,4 g

A közömbösítéshez tehát 1,4 g kálium-hidroxid szükséges.
1