Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladatok

Főoldal » Középiskola » Kémia
488
Mennyi a koncentrációja
a, a pH=1,49 sósav-oldatnak?
b, a pH=11,25 nátriumhidroxid-oldatnak?
c, a pH= 1,54 kénsav-oldatnak?
d, a pH=10,55 kalciumhidroxid oldatnak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a,

`c_(H^+)` = `10^(-pH)` = `10^(-1.49)` = 0,032 `(mol)/(dm^3)` = `c_(HCl)`

b,

pH = 11,25 `rightarrow` pOH = 14-pH = 14-11,25 = 2,75

`c_(OH^-)` = `10^(-pOH)` = `10^(-2.75)` = `1,78*10^(-3)` `(mol)/(dm^3)` = `c_(NaOH)`


c,

`c_(H^+)` = `10^(-pH)` = `10^(-1.54)` = `2.88*10^(-2)` `(mol)/(dm^3)`

`c_(H_2SO_4)` = `c_(H^+)/2` = `1.44*10^(-2)` `(mol)/(dm^3)`

d,

pH = 10,55 `rightarrow` pOH = 14-pH = 14-10,55 = 3,45

`c_(OH^-)` = `10^(-pOH)` = `10^(-3.45)` = `3,55*10^(-4)` `(mol)/(dm^3)`

`c_(Ca(OH)_2)` = `c_(OH^-)/2` = `1.77*10^(-4)` `(mol)/(dm^3)`
2