Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladatok

Főoldal » Középiskola » Kémia
733
Mekkora a pH-ja
a, az 5 g/dm3 koncentrációjú nátriumhidroxid-oldatnak?
b, a 0,0120 mol/dm3 kénsav oldatnak?
c, 0,0145 mol/dm3 kalcumhidroxid-oldatnak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a,

`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

1 `dm^3` oldatban van 5 g NaOH,ami `5/40` = 0,125 mol NaOH, ebben van 0,125 mol `OH^-`

pOH = -`lg[OH^-]` = -lg 0,125 = 0,90

pH = 14-pOH = 14-0.90 = 13,1


b,

1 `dm^3` kénsavoldatban van 0,012 mol `H_2SO_4`, ebben van `2*0.012` = 0,024 mol `H^+`

pH = -`lg[H^+]` = `-lg 0.024` = 1,62


c,

1 `dm^3` oldatban van 0,0145 mol `Ca(OH)_2`, ebben van `2*0.0145` = 0,029 mol `OH^-`

pOH = -lg`[OH^-]` = -lg 0.029 = 1,54

pH = 14-pOH = 14-1,54 = 12,46
2