Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Etin, etén: térfogatszázalék

Főoldal » Középiskola » Kémia
724
10 cm3 etén-etin gázelegy 12cm3 azonos állapotú hidrogéngázzal telíthető. Mi a szénhidrogénelegy térfogatszázalékos összetétele?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_2H_2` + 2 `H_2` `rightarrow` `C_2H_6`

`C_2H_4` + `H_2` `rightarrow` `C_2H_6`

x `cm^3` eténhez x `cm^3` hidrogén kell

10-x `cm^3` etinhez 2(10-x) `cm^3` hidrogén szükséges

A hidrogén mennyisége összesen 12 `cm^3`

x + 2(10-x) = 12

x = 8

10 `cm^3` elegyben van 8 `cm^3` etén

100 `cm^3` elegyben van `100/10*8` = 80 `cm^3` etén

Az elegy térfogat%-os összetétele:

80 térfogat% etén és 100-80=20 térfogat% etin.
1