Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell kiszámolni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1124
Pisti az 1:50 000 méretarányú térképen lemérte egy jó közelítéssel paralelogramma alakú két erdő két átlójának, valamint egyik átlójának hosszát. Az oldalak 3,5cm és 4cm, az átló 7cm.
A) Hány négyzetméter területű az erdő a valóságban?
B) Hány km a másik átló a valóságban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A feladat elég zavarosan van leírva, most akkor hány erdő van, hány átló, de gondolom egy paralelogramma van, aminek ismerjük a két oldalát és az átló hosszát, kérdés a másik átló ésa terület.

Koszinusz-tétel volt már?

`a^2` = `b^2+c^2-2bc*cosgamma`

`7^2` = `3.5^2` + `4^2` - `2*3.5*4*cosgamma`

`gamma` = 137,82

Akkor a másik szög: 180-137,82=42,18°

`f^2` = `3.5^2` + `4^2` - `2*3.5*4*cos(180-gamma)`

f = 2,74 cm

Ezeket be lehet szorozni 50000-rel, akkor a valódi értékeket kapod meg. Ami a térképen 1 cm, a valóságban 50000 cm= 500 m=0,5 km

a másik átló tehát `2,74*50000` = 137000 cm = 1370 m = 1,37 km

A terület:

kiszámolhatjuk a magasságot:

`sin(180-gamma)` = `m/3.5`

m = `3.5*cos(42.18)` = 2,59 cm

Ez a valóságban `2,59*50000` = 129682 cm = 1,296 km

A 4 cm-es oldal: `4*50000` = 2 km

A paralelogramma területe: T = `2*1.296` = 2,59 `km^2` = 2 590 000 `m^2` (Ha már így kéri a feladat).
0