Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koordináta-Geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
1529
Írjuk fel annak a P(5;-2) pontra illeszkedő egyenesnek az egyenletét,amely a 2x-3y+6=0 egyenletű egyenessel: - párhuzamos; - derékszöget zár be.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
- párhumamos:

A mi egyenesünknek a meredeksége meg kell, hogy egyezzen a felírt egyenes meredekségével.

Kis átrendezés után:

3y = 2x+6

y = `2/3*x`+ 2

A mi egyenesünk meredeksége tehát m = `2/3`

Behelyettesítjük a P pontot az általános egyenletbe és megkapjuk b értékét:

y = mx+b

-2 = `2/3*5`+b

`-6/3` = `10/3`+b

b = `-16/3`

A párhuzamos egyenes egyenlete:

y = `2/3`*x-`16/3` vagy 3y-2x+16=0

- merőleges:

y = `2/3*x`+ 2 egyenletű egyenesre merőleges egyenes meredeksége: m = -`1/(2/3)` = `-3/2`

Behelyettesítés:

y = mx+b

-2 = `-3/2*5`+b

`-4/2` = `-15/2`+b

b = `11/2`

A merőleges egyenes egyenlete: y = `-3/2*x`+`11/2` vagy kis átrendezés után: 2y+3x-11=0
0