Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH-számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
898
Sziasztok!
A kémia házi feladatomból néhányat nem tudtam megoldani, abban szeretnék segítséget kérni!
Köszi előre.

1, Mekkora térfogatú, 55,00 tömeg%-os és 1,36 g/cm^3 sűrűségű salétromsav-oldatot kell 500 cm^3-re hígitani, hogy a kapott oldat pH-ja 1,8 legyen?
2, 40,0 mg szilárd NaOH-ot oldunk vízben, majd az oldatot 500 cm^re egészítjük ki. Mennyi a kapott oldat pH-ja?
3, Mekkora tömegű CaO-ból készíthető 250 cm^3 pH=13,0-as oldat?
4, 0,50 g NaOH-ot vízben oldunk, és desztillált vízzel 500 cm^3-re hígitjuk az oldatot. Mekkora a keletkezett oldat pH-ja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, számítás, pH
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1,

`M_(HNO_3)` = 63 `g/(mol)`

A végső oldat koncentrációja:

c = `10^(-pH)` = `10^(-1.8)` = `1,584*10^(-2)` `(mol)/(dm^3)`

1000 `cm^3` oldatban van `1,584*10^(-2)` mol `HNO_3`

500 `cm^3` oldatban van felannyi, azaz 7.92 mmol `HNO_3`


A kiindulási oldatunk

100 g-jában van 55 g `HNO_3`, ami `55/63` = 0,873 mol `HNO_3`

A 100 g oldat térfogata:

V = `m/rho` = `100/1.36` = 73,53 `cm^3`

73,53 `cm^3` oldatban van 0.873 mol `HNO_3` (873 mmol)

Hány `cm^3` oldatban van 7.92 mmol `HNO_3`

x = `7.92/873*73.53` = 0,667 `cm^3`töményebb oldatot kell hígítani.



2,

`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

40 mg NaOH az 1 mmol= 0.001 mol

500 `cm^3` oldatban van 0.001 mol NaOH

1000 `cm^3` oldatban van 0.002 mol NaOH

pOH = -lg`[OH^-]` = -lg(0.002) = 2,7

pH = 14-pOH = 14-2,7 = 11,3

A keletkezett oldat pH-ja 11,3.

3,

CaO + `H_2O` = `Ca(OH)_2`

`M_(CaO)` = 56 `g/(mol)`

pH = 13

pOH = 14-13 = 1

`[OH^-]` = `10^(-pOH)` = `10^(-1)` = 0.1 `(mol)/(dm^3)`

A `Ca(OH)_2` 1 moljában 2 mol hideroxidion van.

1 `dm^3` oldatban van 0.1 mol `OH^-`, ez 0.05 mol `Ca(OH)_2`-nak felel meg

500 `cm^3` oldatban van `500/1000*0.1` = 0.025 mol CaO

`m_(CaO)` = `M_(CaO)*m_(CaO)` = `0.025*56` = 1,4 g

1,4 g CaO-ból készíthető az oldat.


4.

`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

0,5 g NaOH az `0.5/40` = 0,0125 mol NaOH

500 `cm^3` oldatban van 0,0125 mol NaOH

1000 `cm^3` oldatban van 0.025 mol NaOH

pOH = -lg`[OH^-]` = -lg(0.025) = 1,6

pH = 14-pOH = 14-1,6 = 12,4

A keletkezett oldat pH-ja 12,4.
1