Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

M/m %

Főoldal » Középiskola » Kémia
395
Milyen térfogatú 10 m/m %-os 1,07 g/cm3 sűrűségű kénsavoldatot kell elegyíteni 300cm3 50 m/m%-os 1,14g/cm3 sűrűségű kénsavval ahhoz, hogy 30 m/m%-os oldatot kapjunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A keverési egyenletet tömegekre fel tudjuk írni (térfogatokra ne, mert térfogatváltozások előfordulhatnak).

Az első oldatunk tömege (ez legyen x `cm^3`):

`m_1` = `rho_1*V_1` = `1.07*x` g

A második oldatunk tömege:

`m_2` = `rho_2*V_2` = `1,14*300` = 342 g

A keverési egyenlet:

`1,07x*10` + `342*50` = `(342+1.07x)*30`

x = 319,6 `cm^3` az első oldatunk térfogata.
1