Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldat számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
646
Hány m/m%-os oldatot kapunk, ha 122,5dm3, standard állapotú HCl-ot feloldunk 300g vízben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(HCl)` = 36,5 `g/(mol)`

1 mol (36,5 g) HCl standardállapotban 24,5 `dm^3`

hány g HCl 122,5 `dm^3`?

x = `122.5/24.5*36.5` = 182,5 g.

Az oldatban lesz tehát 182,5 g HCl és 300 g víz, ez összesen 182,5+300=482,5 g oldat.

482,5 g oldatban van 182,5 g HCl

100 g oldatban van `100/482.5*182.5` = 37,82 g HCl

A HCl-oldat 37,82 tömeg%-os.
1