Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Összetett mozgások, hajlítás

Főoldal » Középiskola » Fizika
573
egy 10m/s sebességgel haladó repülőgép 300m magasból segély csomagot ejt le.
Adatok: (a repülőgép 300m magasan van és a torony 100m-es) y=200m x=400m
Átrepül-e a segélycsomag a 100m-es torony felett
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

Az a kérdés (ha jól értelmezem), hogy a test, amig eléri a 100 m-es magasságot, megtesz-e vízszintesen 400 m-t.

Függőlegesen zuhan 200 m-t, a hajítás függőleges irányú komponense szabadesés, a vízszintes irányú komponense egyenletes mozgás.

`s_f` = `g/2*t^2`

t = `root()((2*s)/g)` = `root()((2*200)/10)` = 6.32 s

vízszintesen ennyi idő alatt megtesz (`v_0` = 10 `m/s`)

`s_v` = `v_0*t` = `10*6.32` = 63,2 m-t.

Ez sajnos a közelében sincs a 400 m-nek, nem repül át felette.

(Bár a 10 `m/s` repülősebesség egy kicsit gyanús, a rövidtávfutók mennek ekkora sebességgel. Ha 100 `m/s` a repülő sebessége, akkor a vízszintes irányú már 632 m, akkor átrepül).
0