Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Kémia 10.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
503
A két képen csatolt feladat megoldásában szeretnék segítséget kérni.
A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a,

A réz a hidrogénnél nagyobb standardpotenciálú, így aztán nem oldódik nem oxidáló savakban (a HCl ilyen) és lúgokban sem. Tömény oxidáló savakban (`H_2SO_4`, `HNO_3`) oldódik, nitrogén-oxidok, kén-dioxid keletkezik. (tehát csak a kénsavat húzd alá).

`Cu` + 2 `H_2SO_4` = `CuSO_4` + `SO_2` + 2 `H_2O`

A `CuSO_4` réz(II)-szulfát, ha az oldatot bepároljuk, kristályvizes réz(II)-szulfát válik ki: `CuSO_4*5H_2O`.

b,

2 `Ag^+` + Cu = `Cu^(2+)` + 2 Ag

(kék színű lesz az oldat)

`Cu^(2+)` + Fe = `Fe^(2+)` + Cu

(a kék oldat halványodik, majd egy kis idő múlva zöld lesz)


c,

`CuSO_4` + 2 NaOH = `Cu(OH)_2` + `Na_2SO_4`

`Cu(OH)_2`: réz(II)-hidroxid a csapadék

`Cu(OH)_2` + 4 `NH_3` = `[Cu(NH_3)_4](OH)_2`

`[Cu(NH_3)_4]^(2+)`: réz(II)-tetraammin-ion vagy tetraammin-réz(II)-ion
1