Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
4276
Egy 38 éves apának 8 éves fia van. Hány év mulva lesz az apa háromszor annyi idős, mint a fia?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Egyenletben felírhatod, hogy x év múlva:
apa x év múlva = 3 * (fia x év múlva)
38 + x = 3 * (8 + x)
38 + x = 24 + 3x
14 = 2x
7 = x

ellenőrzés:
38 + 7 = 45.
8 + 7 = 15.
15 * 3 = 45.
0

Lévén 3-szor annyi idős lesz, az életkorának oszthatónak kell lennie 3-mal, tehát a szóbajöhető életkorok:

39;42;45;48;51;54;57;60;... ezeket próbáljuk végig:

39:3=13, 39 éves 1 év múlva lesz, ekkor a fia 9 éves, nem jó.
42:3=14, 42 éves 4 év múlva lesz, ekkor a fia 12 éves, nem jó.
45:3=15, 45 éves 7 év múlva lesz. ekkor a fia 15 éves, ez lesz a jó.

Tehát 7 év múlva.

Egyenlettel kicsit hamarabb kijön a megoldás, ha az ember fel tudja írni.
Módosítva: 9 éve
0