Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyűrű alakú űrállomás

Főoldal » Középiskola » Fizika
840
Egy gyűrű alakú űrállomás átmérője 1918m. A gyűrű belsejében mesterséges gravitációt akarunk létrehozni az űrállomás forgatásával (ekkor a gyűrű külső falának belső oldala a padló). Mekkora legyen a forgás periódusideje ahhoz, hogy a földfelszínivel megegyező erősségű legyen a "gravitáció"? (g=10m/s^2)

Előre is köszönöm! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Hmm, Pisti, ha ezt nem tudtad megoldani, akkor a másik (a hengerpalástos) valószínű túl nehéz neked... Nem hiszi el a tanár, hogy arra rájöttél.

Ez egyszerűbb:
`d=1918\ m`
`r=d/2=...`

Centripetális erő:
`F_"cp"=m·v^2/r`
A test súlya `m·g` a Földön, ezt a centripetális erő helyettesíti. Ha azt akarjuk, hogy ugyanakkora legyen:
`m·g=m·v^2/r`
`g=v^2/r`
`v=sqrt(g·r)`

Nem a kerület sebességet kérdezték, hanem a periódusidőt: `T` a periódusidő, ennyi idő alatt pont egy kört (vagyis `2rπ` kerületet) megy a gyűrű:
`v·T=2rπ`
`T=(2rπ)/v=(2rπ)/sqrt(g·r)=2π sqrt(r^2)/sqrt(g·r)=2π sqrt(r/g)=...` számold ki.
Módosítva: 6 éve
0