Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Cink oldás sósavban

Főoldal » Általános iskola » Kémia
572
Hány gram cink oldható fel 50g 15 %-os sósavban? Ugye 6,6g ha nem akk miért
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(HCl)` = 36,5 `g/(mol)`

`M_(Zn)` = 65,4 `g/(mol)`

Zn + 2 HCl = `ZnCl_2` + `H_2`

100 g HCl-oldatban van 15 g HCl

50 g oldatban van `50/100*15` = 7,5 g HCl, ami `7.5/36.5` = 0,206 mol

Ez reagál feleannyi, azaz 0.103 mol Zn-kel, ami `0.103*65.4` = 6,72 g

A kerekítések miatt lehet egy kis különbség, de ha kb így számoltál, akkor jól számoltál.

0