Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
720
1, Egy 300 Ohm belső ellenállású feszültségmérő méréshatára 2V. Hány Ohmos ellenállást kell a műszerrel sorosan kapcsolni,hogy a műszer maximális kötése 200V legyen?

3, Egy izzó 150V-os és 220W-os. Mekkora lesz a teljesítménye,ha 40V-ra kapcsoljuk? Mekkora az izzó ellenállása?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1)
Gondolom nem "maximális kötés", hanem "maximális kitérés".
A 300 Ω-os feszültségmérőre ha 2V-ot kapcsolunk, akkor ennyi áram folyik át rajta:
Ohm törvény: `R=U/I` vagyis `I=U/R`
`I=(2\ V)/(300\ Ω)`

Ha sorbakapcsolunk vele `R` ellenállást, akkor is maximális kitéréskor ugyanennyi áram folyik át rajta összesen 200 V hatására:
`I=(200\ V)/(300\ Ω+R)`
`(2\ V)/(300\ Ω)=(200\ V)/(300\ Ω+R)`
Elhagyom a mértékegységeket, az `R` is Ohm lesz majd:
`(2)/(300)=(200)/(300+R)`
`2·(300+R)=200·300`
`R=60000-600`
`R=59400\ Ω`

3)
`U=150\ V`
`P=220\ W`
Tudjuk, hogy `P=U·I`:
`I=P/U=220/150 \ A`
Ezért az izzó ellenállása:
`R=U/I=150/(220/150) Ω=150^2/220\ Ω`

Ha `U_2=40\ V`-ra kapcsoljuk:
`I_2=U_2/R=...` számold ki
`P_2=U_2·I_2` ezt is
0