Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Összetett mozgások, hajlítás

Főoldal » Középiskola » Fizika
789
Két test h1=30m
h2=20 m magasból egyszerre kezd függőlegesen lefelé mozogni. Az egyik test szabadon esik.
Mekkora kezdősebességgel kell a másikat felfelé hajítani,hogy a két test egyszerre érkezzen a földre?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A 30 m magasról leejtett test:

s = `g/2*t^2`

t = `root()((2*s)/g)` = `root()((2*30)/10)` = `root()(6)` = 2,45 s alatt ér le.

A 20 m-ről feldobott testnek is ennyi idő áll rendelkezésére, hogy leessen.

Először felfelé megy x s-ig, ugyanide visszaér x s múlva, majd a hátralevő 20 m-t (2,45-2x)s alatt teszi meg.

Ha x s-ig megy felfelé, amit v kezdősebességgel dobunk fel, akkor v = `g*x`-ből x = `v/g` ideig fog felfelé menni, ugyanennyi idő múlva ér vissza ugyanoda és még megtesz 20 métert, amit v kezdősebességgel tesz meg.

20 = `v*(2.45-2x)`+`g/2*(2.45-2x)^2` = `g*x*(2.45-2x)`+`g/2*(2.45-2x)^2` = `10*x*(2.45-2x)` + `5*(2.45-2x)^2`

x-re megoldjuk a másodfokú egyenletet (elsőfokú lesz).

x = 0,409 s

v= `g*x` = `10*0.409` = 4.09 `m/s` kezdősebességgel kell feldobni a testet.
0