Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Kémia 10.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
433
A képen csatolt feladat megoldásában szeretnék segítséget kérni.
A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_3H_6` + `H_2` `rightarrow` `C_3H_8`

`C_4H_8` + `H_2` `rightarrow` `C_4H_(10)`

Ha 8 `cm^3` hidrogéngáz fogy 10 `cm^3` elegyre, akkor (ha mind telítetlen lenne, akkor 10 `cm^3` fogyna) 10-8= 2 `cm^3` propánt tartalmaz a gázelegy.

Legyen x `cm^3` propén és 8-x `cm^3` butén. Keletkezik x `cm^3` propán és 8-x `cm^3` bután, lesz tehát összesen x+2 `cm^3` propán és 8-x `cm^3` bután.

`M_("propán")` = 44 `g/(mol)`

`M_("bután")` = 58 `g/(mol)`

`M_("elegy")` = `(M_("propán")*V_("propán")+M_("bután")*V_("bután"))/V_("összes")` = `((x+2)*44+(8-x)*58)/10` = `24.8*2`

x = 4

A kiindulási elegy összetétele:

20 térfogat% propán, 40 térfogat% propén és (100-20-40=)40 térfogat% butén.
1