Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Kémia 10.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
481
A képen csatolt feladat megoldásában szeretnék segítséget kérni.
A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`CH_3-CH=CH_2` + HCl `rightarrow` `CH_3-CHCl-CH_3`

`CH_2=CH_2` + HCl `rightarrow` `CH_2Cl-CH_3`

`M_("etén")` = 28 `g/(mol)`

`M_("propén")` = 42 `g/(mol)`

`M_(HCl)` = 36.5 `g/(mol)`

x g etén és 100-x g propén

x g etén az `x/28` mol etén, ebből ugyanennyi mol klóretán keletkezik, ami `x/28*(28+36.5)` g

100-x g propén az `(100-x)/42` mol propén, ebből ugyanennyi mol 2-klórpropán keletkezik, ami `(100-x)/42*(42+36.5)` g

`x/28*(28+36.5)`+ `(100-x)/42*(42+36.5)` = `2*100`

x = 30,14 tömeg% etént és 100-30,14=69,86 tömeg% propént tartalmaz a gázelegy.
2