Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Összetett mozgások, hajlítás

Főoldal » Középiskola » Fizika
412
Elkerülhető e az összeütközés ha az 108 km/h sebességgel haladó Ferrari elött 105 m távolságban felbukkan egy fenyőfa és a jármű 2,5 m/s négyzeten lassulással fékezhető?
/ az akadály észlelése és a fékezés kezdete között a reakcióidő 1,5 s, fáradt a sofőr/
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

`v_0` = 108 `(km)/h` = 30 `m/s`

Amíg észreveszi és elkezd fékezni, eltelik 1,5 s. Ennyi idő alatt megtesz:

`s_1` = `v_1*t_r` = `30*1.5` = 45 métert.

45 méter után kezd el fékezni a = 2,5 `m/s^2` lassulással.

0 = `v_0` - `a*t`

t = `v_0/a` = `30/2.5` = 12 s

Ennyi ideig lassul.

Ennyi idő alatt megtesz:

`s_2` = `v_0*t`-`a/2*t^2` = `30*12`-`2.5/2*12^2` = 360-180 = 180 métert

Összesen megtesz tehát 45+180 = 225 métert

A fa csak 105 m-re van, az ütközés elkerülhetetlen.
0