Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Összetett mozgások, hajlítás

Főoldal » Középiskola » Fizika
577
Egy vasgolyót függőlegesen felfelé dobunk 20 m/s kezdősebességgel.
a, milyen magasra röpül a golyó?
b,mennyi idő alatt ér pályája tetőpontjára?
c,hol lesz a golyó 5 s mulva?
d,milyen irányban mozog ekkor?
e, ábrázold a mozgást v-t grafikonon.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

`v_0` = 20 `m/s`

b,

0 = `v_0`-`g*t`

0 = 20-10*t

t = 2 s

a,

s = `v_0*t`-`g/2*t^2` = `20*2` - `10/2*2^2` = 40-20 = 20 m

c, 2 s alatt megy fel, ugyanennyi ideig lefelé, tehát 5 s múlva más visszatér a kiindulási pontra.

d, Ilyenkor már nem mozog, v = 0 `m/s`
0