Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SEGITSÉG!! Kérlek. Fontos!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
464
Szerves anyagok szintézisére alkalmas vízgázt állítanak elő metán és vízgőz reakciójával. 80 gramm metánt használnak a reakcióban, és 358,4 dm3 gázkeverék keletkezik (normál körülmények között).
Számítsd ki a metán átalakulási hozamát.
Mennyi a hidrogén térfogata a keletkezett gázkeverékben?
Töltsd fel a részletes megoldást!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`CH_4` + `H_2O` = `CO` + 3 `H_2`

`M_(CH_4)` = 16 `g/(mol)`

80 g metán az `80/16` = 5 mol

5 mol metánból indulunk ki.

átalakul x mol, keletkezik x mol `CO` és 3x mol `H_2` (a vízgőz felesleg normál körülmények között lecsapódik)

Az egyensúlyi elegyben lesz:

5-x mol metán, x mol CO és 3x mol hidrogén, ez összesen 5+3x mol keverék

1 mol normálállapotú gáz térfogata 22,4 `dm^3`

5+3x mol normálállapotú gáz térfogata 358,4 `dm^3`

5+3x = `358.4/22.41` = 16 mol

x = `11/3`

Az átalakulás mértéke (gondolom ezt akarja jelenteni a hozam, nem pedig valami részvény kamatát):

`alpha` = `x/5` = `11/15` = 0,733; ez százalékosan 73,3 %.
0