Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika ,hőtan

Főoldal » Középiskola » Fizika
754
Egy erős falú léggömb (nem nyúlik) térfogata 2,8 dm3 , 20 °C
hőmérsékleten. A gömbben a nyomás a légnyomás kétszerese.
a. Hány mól gáz van a gömbben?
b. Mennyi a belső energiája, ha héliummal (He) van töltve?
c. Hány gramm a gáz tömege?
d. Hogyan változik a nyomása, ha a hőmérséklete 50 °C lesz(a térfogat nem változik jelentősen)?
Kérem segítsen aki tud! Az a.részét kiszámoltam,de nem tudom jó-e: n=241,379 ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Általános gáztörvény:
p * V = n * R * T
ahol
p a nyomás pascalban
V a térfogat m³-ben
n a gáz kémiai anyagmennyisége mol-ban
R az egyetemes gázállandó (8,314 J/mol.K)
T az abszolút hőmérséklet kelvinben.

a,
légnyomás = 101 325 pa
p = légnyomás * 2 = 202650 pa
V = 2,8 dm³ = 0.0028 m³
n = ismeretlen?
R = 8,314 J/mol.K
T = 20 °C = 293 K

felírod a fent említett egyenletet:
202650 * 0.0028 = n * 8,314 * 293
567,42 = 2436,002 n
0.233 = n
0.233 mól gáz van benne.
0