Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Bankautomata

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
488
Egy bankautomatából az ügyfelek átlagosan 5000 Ft-ot vesznek ki, a kivett pénz érté-
kének a szórása 2100 Ft. A mai napon 196-an vettek ki pénzt, mindenki legalább 2000 Ft-ot. Mekkora a valószínűsége, hogy összesen legfeljebb egy millió Ft-ot vettek ki? (CHT-val becsüljük meg)...
Jól értem,hogy itt egy feltételes valószínűségről van szó?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, valszám, eloszlás, normális, CHT, IID
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
Mik az események és melyik függ melyiktől szerinted?
0

Igen, van benne feltételes valószínűség, de csak az után, hogy felírod CHT-val az összeg eloszlását.
Szóval az n=196 darab minta összege nµ várható értékű és nσ² szórásnégyzetű val.változó, közel normális eloszlással. A standardizáltja ez:
`Z=(S_n-nµ)/(σsqrtn)`
Ennek a változónak tehát `N(0,1)` eloszlása van (közel).

Standardizáld az egymilliót:
`z_1=(10^6-nµ)/(σsqrtn)`
A feltétel az, hogy legalább `n·2000` az összeg. Standardizáld ezt is:
`z_2=(n·2000-nµ)/(σsqrtn)`
és a `Φ` táblázatából kell a megfelelő `z`-khez tartozó valószínűségekből a feltételes valószínűséget kiszámolni.
Megy?
0