Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Differenciál egyenletek - kezdeti érték probléma

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
775
Valaki tudna segíteni a csatolt képen levő kezdeti érték problémák megoldásában? Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
egyenlet, probléma, érték, differenciál, kalkulus, Kezdeti
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Mindegyiket hasonlóan kell megoldani. Nézzük mondjuk az elsőt:

`dx/dt=-0.1\ x`
`1/x\ dx=-0.1\ dt`
`int 1/x\ dx=int -0.1\ dt`
`"ln"\ x = -0.1t+C`
`x(t)=e^(-0.1t+C)`

Most jön a kezdetiérték:
`x(0)=e^(-0.1·0+C)`
`2=e^C`
`C="ln"\ 2`

Vagyis a megoldás:
`x(t)=e^(-0.1t+"ln"\ 2)=2·e^(-0.1\ t)`
0