Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni??

Főoldal » Középiskola » Matematika
488
A függvénynek kellene meghatározni az értékkészletét g(x)=1/√(-x²+6x-5)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
függvény, értékkészlet
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szorzattá alakítjuk a négyzetes részt:

g(x) = `1/(root()(-x^2+6x-5)` = `1/root()(-(x-1)(x-5))`

A nevező nem lehet nulla, a gyökjel alatti mennyiség nem lehet negatív.

így, hogy szorzattá alakítottuk, látjuk milyen tartományokat kell vizsgálnunk.

- x kisebb 1-nél: a szorzat mindkét tényezője negatív, a gyökjel alatti -1-es szorzó az egészet negatívvá teszi, ezen a részen nincs megoldás.

- x nagyobb 5-nél ugyanaz, mint az imént, csak pozitívan éesznek a tényezők, a gyökjel alatt negatív.

- maradt az 1 és 5 közötti szakasz, a szorzat negatív, gyök alatti pozitív, ez lesz tehát az értelmezési tartományunk.

- x `rightarrow` 1 és x `rightarrow` 5 esetekben a gyökjel alatti mennyiség tart a nullához, a reciprok miatt a függvény tart a végtelenhez mindkét helyen. A függvénynek tehát minimuma lesz.

most teljes négyzetté alakítjuk a gyökjel alatti kifejezést:

`x^2-6x+5`=`(x-3)^2-4`

Láthatjuk, hogy az x=3 helyen lesz a függvénynek szélsőértéke, a függvény szélsőértékét pedig behelyettesítéssel fogjuk megkapni:

`y_(min)` = `1/root()(-(3)^2+6*3-5)` = `1/root()(4)` = `1/2`

A függvény értékkészlete:

[`1/2` ; ∞ )

(`1/2`-től végtelenig)

0