Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pontrenszer

Főoldal » Középiskola » Fizika
1367
Egy összenyomott rugó eredetileg nyugvó 3,0 kg és 0,5 kg tömegű kiskocsit lök szét. A két kocsi 1,6 s alatt 492 cm-re távolodik egymástól. Mekkora a kisebbik tömegű kocsi sebessége? (A szétlökést tekintsük pillanatszerűnek, a kocsik gördülési ellenállását és légellenállását elhanyagoljunk.)

Előre is köszönöm a választ!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`m_1=3\ kg`
`m_2="0,5"\ kg`
`t="1,6"\ s`
`s="4,92"\ m` (átváltottam méterbe)

A szétlökés előtt nulla a lendület, utána is a lendületek összege nulla kell legyen.
A lendületek ellenkező irányúak, tehát azonso nagyságúaknak kell lenniük:
`m_1·v_1=m_2·v_2`

A megtett utak összege a távolság:
`s=v_1·t+v_2·t`
`s=(v_1+v_2)·t`
`v_1=s/t-v_2`

Ezt írjuk be a lendület képletébe:
`m_1·(s/t-v_2)=m_2·v_2`
`m_1·s/t=m_1·v_2+m_2·v_2`
`m_1·s/t=(m_1+m_2)·v_2`
`v_2=m_1/(m_1+m_2)·s/t`
0