Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pontrenszer

Főoldal » Középiskola » Fizika
996
Egy asztal szélére súrlódásmentes csigát szerelünk. A csigán átvetett fonál asztalon lévő végéhez egy 3 kg tömegű,lelógó végéhez 7 kg tömegű testet erősítünk. Mekkora gyorsulással mozognak a testek, ha az asztal a csiga irányába meg van döntve 23 °-os szögben és az első test és az asztal közötti csúszási súrlódási együttható 0,45?

Előre is köszönöm a választ!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`m_1=3\ kg`
`m_2=7\ kg`
`α=23°`
`µ="0,45"`

A kötélerőt jelöljük `K`-val. Az mindkét testre hat (ellenkező irányban).
A testek közös `a` gyorsulással gyorsulnak. (Ha nem azonos lenne a gyorsulás, akkor megnyúlna a fonál.)
A testek lefelé gyorsulnak, az lesz a pozitív irány.

`m_2`-re ható erők:
`m_2·a=m_2·g-K`

`m_1`-re ható erők:
`m_1·a=K+m_1·g·sin\ α-µ·m_1·g·cos\ α`
(rajzold fel az erőket a megdöntött asztallal, látod majd...)

Ezt a két egyenletet lehetett felírni. Két ismeretlen van csak, oldd meg.
0