Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Általános iskola » Fizika
652
Egy 20 cm élhosszúságú, kocka alakú edénybe két liter vizet öntünk.
a) Milyen magasan lesz a víz szintje az edényben ?
b) A vízbe 5 teljesen egyforma golyót helyezve, a vízszint 6 cm magasan lesz. Mekkora egy golyó
térfogata? Add meg az eredményt literben, m3
-ben és cm3
-ben is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
a)
20 cm = 2 dm a kocka élhossza
vagyis az alapterülete `2\ x\ 2\ dm^2`
`2\ dl\ =\ 2\ dm^3`
`2\ dm*2\ dm*\ h=2\ dm^3" ⇒ "h=(2\ dm^3)/(4\ dm^2)\ =\ 0.5\ dm=5\ cm`
b)
`5*V_"golyó"=4\ dm^2*0.1\ dm`
azért 0.1 dm, mert a vízszint 5 cm-nél volt, 6 cm lett a golyók hatására, így a golyók össztérfogata `2x2x0.1 dm^3`
`V_"golyó"=0.4/5\ dm^3\ =\ 0.08\ dm^3" ⇒ "0.08\ liter" ⇒ "8*10^-5\ m^3" ⇒ "80\ cm^3`
`dm^3" ⇒ liter"`
`dm^3" ⇒ (dm = "10^-1\ "m)"^3" = "10^-3\ m^3`
`dm^3" ⇒ (dm = "10\ "cm)"^3" = "10^3\ cm^3`
2